Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

14 Kasım 2011 Pazartesi

YELKEN RESİMLİ BANKNOTLAR


Dünyada birçok ülkede rastlayabileceğimiz güzel bir tema, kâğıt para koleksiyonculuğu için… Denizin üzerinde, denizin vahşi dalgaları arasında mücadele veren kalyonlardan tutun da, zarif bir yelkenli tekneye kadar baktıkça içimde haz uyandıran tüm karelerin, dünyada kullanılmış ve kullanılmakta olan banknotlarda tema olarak seçilmiş olması bile yeterlilik arz eden bir duygu bu temanın seçimi için…

İngiltere Kraliçesinin genellikle banknotların (kâğıt paraların) ön yüzünde yer aldığı birçok banknotta ön yüzde, arka yüzde ya da en azından paranın arma bölgesinde bir yelkenli gemiye rastlayabiliriz…

Bunun yanı sıra eski Hindistan paralarında, Yunan banknotlarında ve yine eski emisyonlu Çin paralarında yelkenli gemi resimlerini banknotlar üzerinde görebiliriz…

T.C. Merkez Bankası tarafından basılmış olan banknotlardan, şu an kullanmakta olduğumuz 10 YTL arkasında Piri Reis Haritası ve bir kalyon resmi gözlemleyebiliriz. Keza aynı paranın 6 adet sıfır atılmadan önceki versiyonunda da aynı resim vardır. 7. Emisyon olarak adlandırılan ve arka tarafında Fatih Sultan Mehmet resmi ve İstanbul Boğazı’nda bir yelkenli gemi resmi bulunan 1000 TL de koleksiyonumuzda bulunabilecek 3. Yelkenli temalı banknot olabilecektir T.C. Banknotları arasında…

Denize kıyısı olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde de yelkenli temasına rastlayabiliyoruz bazı emisyonlarda… Örneğin, aynı T.C. gibi belli bir dönem bazı paralarda yelkenli temasını kullanıp, diğerlerinde kullanmayan ülkeler mevcut. O zaman, bu paraların hangi emisyonlarında yelkenli resmi olduğunu bulmak koleksiyonculuğun biraz engebeli yollarını oluşturuyor…

Ancak, her ülkeyi çözümlediğimiz anlarda ve ender de olsa yelkenli gemi temasını kullanmış bir ülkenin parasını elimize geçirdiğimiz anlarda aldığımız hazza da diyecek yok…

Arjantin gibi bazı Güney Amerika ülkelerinde de güzel ve ihtişamlı yelkenli gemi resimlerine rastlayabiliyoruz. Özellikle Şili ve Uruguay ülkelerinin bazı banknotları ihtişamın güzelliğinde muhteşem bir şekilde yarışabilirler…
Ve en güzeli de, tüm bu banknotların bir araya gelmesiyle oluşan o muhteşem tablo… Bir anda oluşturulamayacak kadar ciddi bir emek isteyen ve kolaylıkla bulabileceğimiz sıra banknotlardan sonra, her bulduğumuz nadir banknotu koleksiyon albümümüze eklediğimizde hissettiğimiz duygunun tarifi oldukça zor… 1994’te başladığım koleksiyonumda, 2008 yılının Mart ayında koleksiyonuma katabildiğim ve bu esnada Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde hiç görmediğim bir banknot belki bu senenin en büyük ikramiyesi benim için…

R.MERT ERDUMLU / 2008 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder